Splošni pogoji poslovanja

Splošni pogoji poslovanja spletne strani darilca.retina.si so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

Z vsebino strani in spletno trgovino na darilca.retina.si (v nadaljevanju »spletna stran«) upravlja podjetje Retina, Davor Rup s.p. (v nadaljevanju »ponudnik«).

Pravico do nakupa v spletni trgovini imajo vsi registrirani člani (v nadaljevanju »uporabniki«) in tudi gostje, ki opravijo hitri nakup in se jim pred nakupom ni potrebno registrirati.

Uporabnik ob registraciji prejme uporabniško ime, ki je enako naslovu njegove elektronske pošte ter uporabniško geslo, ki ga določi uporabnik sam. Uporabniško ime in geslo uporabnika nedvoumno določata in povezujeta z vnesenimi podatki. Svoje osebne podatke (e-poštni naslov, geslo, naslov,…) lahko uporabnik ureja in spreminja na podstrani »Moj račun«.

Z nakupom kupec dovoljuje, da ponudnik shranjuje, obdeluje in uporablja osebne podatke, posredovane na spletnem obrazcu, do preklica za naslednje namene: za pošiljanje e-novic, telefonsko, pisno in elektronsko obveščanje o novostih in ponudbah, vabila na dogodke, anketiranje, statistične obdelave.

S temi Splošnimi pogoji poslovanja se opredeljuje delovanje spletne strani in spletne trgovine, pravice in dolžnosti obiskovalca, uporabnika in kupca ter poslovno razmerje med ponudnikom in uporabnikom kot kupcem izdelkov iz ponudbe spletne trgovine.

Podatki o ponudniku:

Retina, Davor Rup s.p.

Ob Poleni 31, 2230 Lenart v Slov. goricah

Matična št.: 6653138000
Davčna št.: 21050376 (nismo davčni zavezanci)

Mojca Fingušt

E-pošta: mojca@retina.si
Tel.: 031 867 293

Davor Rup

E-pošta: davor@retina.si
Tel.: 041 259 541

Splošni pogoji so veljavni na vseh straneh spletne trgovine in pričnejo veljati s trenutkom, ko vstopite vanjo. Pridržujemo si pravico do kakršnihkoli sprememb, delnih ali v celoti, kateregakoli dela splošnih pogojev, ne da bi vas o tem obvestili. Spremembe veljajo od trenutka objave.

Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki postanejo zanj veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila).

Ponudnik se zavezuje, da bodo uporabniku vselej na voljo informacije o:

 • identiteti podjetja (ime in sedež podjetja, davčna in matična številka);
 • kontaktnih podatkih, ki omogočajo uporabniku hitro in učinkovito komunikacijo s ponudnikom (elektronska pošta, telefon);
 • bistvenih značilnostih izdelkov ali storitev iz ponudbe spletne trgovine, vključno s poprodajnimi storitvami;
 • dostopnosti izdelkov ali storitev iz ponudbe spletne trgovine
 • pogojih dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave);
 • cenah izdelkov in storitev, ki morajo biti jasno in nedvoumno določene.
 • načinih plačila;
 • možnostih dostave ali osebnega prevzema po predhodnem dogovoru;
 • časovni veljavnosti ponudbe iz spletne trgovine;
 • roku, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop;
 • možnosti vračila izdelkov ter o tem če in koliko stane uporabnika takšno vračilo;
 • postopku uporabnika ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ponudnika za stike s kupci.

Ponudba izdelkov v spletni trgovini se zaradi narave poslovanja preko spleta pogosto in hitro spreminja in posodablja, zato lahko pride tudi do napak pri podatkih glede lastnosti, dobavnega roka in cene izdelkov. V takem primeru ponudnik obvesti kupca o spremembah ter omogoči preklic ali zamenjavo naročenega artikla.

V spletni trgovini ponudnik ponuja večinoma unikatne izdelke, zato so pogosto na voljo le po en (1) kos, ostali izdelki se izvedejo po naročilu.

Spletna cena velja za vse uporabnike spletne trgovine ponudnika.
Vse cene v spletni trgovini so navedene v evrih (EUR).

Cene veljajo v trenutku potrditve naročila (zaključitve nakupa) in nimajo v naprej določene veljavnosti.

Vse cene v spletni trgovini so cene izdelkov in ne vsebujejo stroškov dostave, ti so posebej opredeljeni (glej točko 6).

Vse cene veljajo samo za elektronsko naročilo izdelkov prek spletne trgovine.
DDV ni obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost (nismo davčni zavezanci).

Koda za popust oziroma promocijska koda prinaša različne ugodnosti pri nakupu prek spletne trgovine. Aktivno kodo najdete na naslovni strani oglasnega sporočila, v elektronskem sporočilu ali drugih medijih ponudnika. Koda prinaša različne ugodnosti, od različnih darilc do popustov. Vsakršna koda je vedno časovno omejena, izkoristiti pa se mora v omejenem določenem roku, sicer je neveljavna.

Uporaba kode za popust:

Kodo za popust uporabite pri nakupu izdelkov iz spletne trgovine. Ko zaključite z dodajanjem izdelkov v košarico, v košarici, v polje »Koda kupona« vpišete vašo kodo za popust in jo potrdite s klikom na »Vnesi kupon«. Pri tem se vrednost kode za popust avtomatsko odšteje od cene vašega naročila. Ostane znesek, ki ga je potrebno še poravnati, kar storite z zaključkom nakupa.

Koda za popust je enkratna koda, kar pomeni, da jo lahko uporabite le enkrat. Vrednost kode za popust ne sme presegati vrednosti naročenih artiklov.

Rok dobave je odvisen od zaloge izdelka, količine naročila in zahtevnosti izdelave. Cena dostave izbranih izdelkov je opredeljena v košarici pod rubriko »Skupna vrednost nakupa«.

V primeru, da blaga, ki ste ga naročili, trenutno ni na zalogi, se bomo z vami preko kontaktnih podatkov, dogovorili o naročilu in dobavnem roku.

Pošiljke dostavlja Pošta Slovenije. Strošek dostave znaša 2,5 EUR, kar vključuje tudi pakiranje izdelka.
V primeru nakupa nad 35 EUR so stroški dostave brezplačni.
Izdelke je možno, po predhodnem dogovoru s ponudnikom, prevzeti tudi osebno.

Naročila bodo poslana uporabniku takoj, ko bo ponudnik prejel nakazilo na njegov transakcijski račun.

Opozorilo: pogoji ter stroški pakiranja in dostave veljajo samo znotraj Republike Slovenije. Za dostavo v druge države se zaračunajo stroški dostave po ceniku dostavnega podjetja. Prav tako kupec nosi morebitne stroške dajatev v državah izven Slovenije.

Ponudnik uporabniku omogoča naslednje načine plačila nakupa izdelkov iz spletne trgovine:

 1. plačilo po povzetju;
 2. plačilo po predračunu na tekoči račun ponudnika;

V primeru dostave preko Pošte Slovenije in plačila po povzetju, Pošta Slovenija zaračuna še vplačnino za priložen vplačilni dokument, ki je strošek uporabnika in se prilagaja ceniku storitev Pošte Slovenije.

8.1.  Izbira izdelka in naročilo

Uporabnik (kupec) pri nakupu izbira med izdelki, ki so mu na voljo v spletni trgovini. Izdelek kupi s klikom na »dodaj v košarico«, postopek pa zaključi z izborom »zaključi nakup«. Uporabnik (kupec) lahko v času naročanja v vsakem trenutku preveri, katere izdelke si je do tega trenutka izbral in sicer v njegovi košarici. Pred oddajo naročila je uporabniku omogočen pregled celotne vsebine naročila, vključno s količino in ceno izdelka ter stroški dostave in pakiranja.

Po oddaji naročila uporabnik (kupec) od ponudnika po elektronski pošti prejme obvestilo, da je naročilo sprejeto.

8.2.  Potrditev naročila

Če uporabnik (kupec) naročila ne prekliče, gre naročilo v obdelavo. Ponudnik naročilo pregleda, preveri dobavljivost naročenih artiklov in naročilo izvrši oziroma z razlogom zavrne. Ponudnik lahko za preverjanje podatkov ali zagotavljanja točnosti dobave pokliče uporabnika (kupca) na njegovo kontaktno telefonsko številko oziroma mu piše na kontakten elektronski naslov. Pogodba o nakupu naročenih artiklov med uporabnikom (kupcem) in ponudnikom je na stopnji potrditve naročila nepreklicno sklenjena.

8.3.  Dostava naročila

Ponudnik v dogovorjenem roku pripravi izdelke ter jih odpošlje in o tem obvesti uporabnika (kupca) po elektronski pošti.

S prijavo v spletno trgovino uporabnik (kupec) soglaša z uporabo osebnih podatkov za uspešno sklenitev pogodbe in njeno izpolnjevanje (izdaja računa, dostava itd.).

Postopek nakupa za pravne osebe je popolnoma enak kot za fizične osebe, le da pri nakupu uporabnik vpiše še naziv podjetja in davčno številko podjetja. Prav tako so enake možnosti plačila.

Ponudnik uporabniku (kupcu) pošlje račun v papirni obliki ob dostavi izdelkov ali mu ga preda ob osebnem prevzemu izdelkov. Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom. Uporabnik (kupec) je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ne upoštevamo.
Uporabnik (kupec) ima pravico, da v 14 dneh ponudniku na elektronski naslov (mojca@retina.si) ali po kakšnem drugem komunikacijskem kanalu nedvomno sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev.

Uporabnik (kupec) mora najkasneje v 14 dneh po sporočilu o odstopu od naročila ponudniku vrniti izdelek. Potrošnik vrne blago na naslov: Retina, Davor Rup s.p., Ob Poleni 31, 2230 Lenart v Slov. goricah. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od naročila, je neposredni strošek vračila blaga.

Kupljene izdelke je potrebno vrniti ponudniku nepoškodovane, neodprte, v originalni embalaži in v nespremenjeni količini. Potrošnik ob vračilu blaga pošlje tudi račun za izdelek in osebne podatke ter transakcijski račun, na katerega želi prejeti vrnjeno plačilo. Vračilo plačila bo ponudnik opravil v 30 dneh od prejema obvestila o odstopu od pogodbe.

Pri odstopu od pogodbe, kjer je bil koriščen bonus, koda za popust ali promocijska koda, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se uporabniku ne vrnejo. Na transakcijski račun uporabnika ponudnik vrne le vplačani znesek.

Izdelki imajo garancijo, če je tako navedeno na računu ali na garancijskem listu. Informacija o garanciji je navedena tudi ob predstavitvi izdelka v spletni trgovini. Če v spletni trgovini informacije o garanciji ni, potem izdelek garancije nima.

 • Ponudnik se zavezuje, da bo vaše osebne podatke varoval v skladu z Zakonom o varstvu zasebnih podatkov.
 • Ponudnik se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika.
 • Ponudnik bo osebne podatke uporabil izključno za potrebe izpolnitve naročila (pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov), dostopa do posebnih informacij, namen neposrednega trženja in ostalo potrebno komunikacijo.
 • Uporabnikovi podatki v nobenem primeru ne bodo predani nepooblaščenim osebam.
 • Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.
 • Informacije, ki jih o sebi posredujete ponudniku, nadzorujete vi. Če se odločite, da vaših podatkov ponudniku ne boste posredovali, potem do nekaterih mest oziroma funkcij na spletni strani ne boste mogli dostopati.
 • Uporabnik, ki se želi odjaviti od prejemanja katerekoli naše pošte, lahko to stori kadarkoli.

Piškotki so neopazni dokumenti, ki so začasno shranjeni na vašem računalniku in omogočajo naši strani prepoznavanje vašega računalnika, ko naslednjič obiščete spletno stran. Ponudnik uporablja piškotke le za zbiranje informacij, ki zadevajo uporabo spletne strani.
Ponudnik bo z uporabnikom stopil v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje. Uporabnik lahko to označi v postopku prijave, tako da se ne strinja s splošnimi pogoji uporabe.
Oglasna elektronska ali SMS sporočila bodo vsebovala naslednje sestavine:

 • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila,
 • pošiljatelj bo jasno razviden,
 • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike, bodo označene kot takšne. Prav tako bodo jasno določeni pogoji udeležbe v njih,
 • jasno bo predstavljen način odjave od prejemanja oglasnih sporočil,
 • željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo ponudnik izrecno spoštoval.

 • Mnenja, ocene in priporočila, ki jih kupci napišejo, so del funkcionalnosti spletne trgovine, in namenjeni skupnosti vseh uporabnikov in obiskovalcev.
 • Ponudnik omogoča, da mnenje napiše katerikoli uporabnik spletne strani.
 • Ponudnik ne odgovarja za vsebino mnenj, komentarjev in ocen izdelkov, ki jih podajo uporabniki ali obiskovalci.
 • Ponudnik si pridržuje pravico, da odstrani mnenja oziroma prispevke, ki so kakorkoli žaljivi, neprimerni ali po oceni ponudnika ne nudijo koristi drugim uporabnikom in obiskovalcem.
 • Z oddajo mnenja ali komentarja se uporabnik izrecno strinja s pogoji uporabe njegovega mnenja ali komentarja in ponudniku dovoljuje objavo dela ali celotnega teksta v vseh elektronskih in drugih medijih. Uporabnik ima pravico vsebino mnenja ali komentarja uporabljati časovno neomejeno in za katerikoli namen, ki je v poslovnem interesu ponudnika, vključno z objavo v oglasih ali drugih marketinških komunikacijah. Avtor mnenja hkrati izjavlja in zagotavlja, da je lastnik materialnih in moralnih avtorskih pravic za napisana mnenja in komentarje ter da te pravice neizključno in časovno neomejeno prenaša na ponudnika.

Ponudnik se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni v njegovi spletni trgovini, vendar se lahko lastnosti izdelkov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe pravočasno popraviti podatkov, ki so objavljeni v spletni trgovini. V takem primeru bo ponudnik uporabnika (kupca) obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali spremembo naročila.

Čeprav se ponudnik trudi zagotoviti natančne fotografije izdelkov, ki so naprodaj v spletni trgovini, je potrebno vse fotografije jemati kot simbolične. Fotografije ne zagotavljajo lastnosti izdelka, fotografija in dejanski izgled artikla se lahko razlikujeta.

V primeru, da je uporabnik (kupec) prejel paket, ki se je poškodoval med transportom (embalaža ima vidne poškodbe) ali kaže znake odprtja, mora uporabnik sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije ter izpolniti reklamacijski zapisnik. Prosimo vas, da o tem obvestite tudi ponudnika.

Ponudnik si pridržuje pravico onemogočiti spletno stran ali onemogočiti dostop do nje zaradi tehničnih ali drugih težav in vzdrževanja, kar pomeni tudi onemogočenje ali oviro za uporabo spletne trgovine. V primeru tehničnih težav na spletni strani si ponudnik pridružuje pravico preklicati oddana naročila, katere je tehnična napaka prizadela. V primeru preklica naročil bo ponudnik uporabnika obvestil v najkrajšem možnem času in ga seznanili z nadaljnjimi koraki.

Ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti za kakršnokoli okvaro strojne ali programske opreme uporabnika ali obiskovalca zaradi obiska in operiranja s stranmi spletne trgovine ali za kakršnokoli škodo v zvezi z izdelki kupljenimi v spletni trgovini.

Uporabnik mora zagotoviti ustrezno varnost in zaupnost tistih podatkov, ki se uporabljajo za prijavo na spletni strani (elektronski naslov, geslo). Ne odgovarjamo za škodo, ki bi kupcu utegnila nastati zaradi nepooblaščenega razkritja ali uporabe podatkov za registracijo.

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov in se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb. Pritožbe lahko uporabniki pošljejo po elektronski pošti na mojca@retina.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupen. Ponudnik bo v petih delovnih dneh potrdila, da je prejel pritožbo, sporočil kupcu, kako dolgo jo bo obravnaval in ga vseskozi obveščal o poteku postopka.

Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da uporabnik (kupec) ne sproži spora pred sodiščem. Zato si ponudnik  prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

V primeru sodnega reševanja sporov je pristojno sodišče po stalnem prebivališču uporabnika (kupca).

Spletna stran darilca.retina.si in vsi podatki na njej, slike artiklov, grafični, avdio in video elementi na spletni strani so zaščiteni in jih ni dovoljeno reproducirati ali uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja.