Quiche (beri: kiš) – foto recept

Nedelja zjutraj in že razmišljam o kosilu. Zakaj? Zato, ker pri zajtrku gledam priljubljen kanal, kjer cel dan samo kuhajo in pečejo. Na sporedu je gospa z drugega konca sveta, ki ima kuhinjo sterilno čisto in vse je v beli in nebeško modri barvi … tisti pravi oboževalci te kuharije že vedo o kateri tetki je govora. Pri njej je vse sveže in zelenjava tako zelena in svetlikajoča, da se še meni zalušta nečesa zelenega. Ja, meni … tisti, ki me poznate bolj detajlno veste, da sem z zeleno zelenjavo na bojni nogi že od malega. Ampak stvari se spreminjajo na bolje. Vsake toliko poskusim kaj novega in “zelenega”. Z eno zelenko pa sva v dobrih odnosih že od nekdaj. In ker se mi danes lušta nečesa drugačnega, ne-ocvrtega, nevsakdanjega, sem se odločila, da naredim špinačni quiche (beri: kiš).  

 

Recept je že preizkušen in odobren, pa ne samo z moje strani. 🙂 Nazadnje je požel veliko pohval, tako da sem precej samozavestna, da bo uspel tudi tokrat. 
Preden pa se lotim tehtanja, mešanja, precejanja, spet mešanja in nato pečenja, pa še hiter skok do hladilnika, da slučajno kakšna sestavina ne manjka. Na srečo je vse, kar potrebujem, na zalogi. Tokrat bo peka potekala brez vmesnega skakanja v trgovino in nestrpnega čakanja pred blagajno.
Da ne bom objavila samo slikic končnega izdelka (ki je, mimogrede, uspel z oceno 9.5), sem se odločila, da objavim še recept. Za osnovo sem vzela recept iz kuharske knjige. Katere? Nimam pojma, ker sem skopirala samo recept, ne pa tudi avtorja in naslova. Pa saj ni važno, kdo je napisal recept, ker sem ga v veliki meri prilagodila glede na svoje želje in zmožnosti zagotavljanja sestavin iz trenutne zaloge v hladilniku. Recept je nastavljen za 6 normalno lačnih ali 4 zelo lačne ali za 2 zelo lačna, ki bosta quiche jedla še za večerjo ali malico naslednji dan. 
 
Če te branje tega dolgega uvoda še ni preveč utrudilo, te vljudno vabim, da po spodnjem receptu pripraviš Mojčino špinačno pogačo – quiche. 
 
Za testo potrebuješ:
 
250 g moke (pol ostre moke in pol pirine polnozrnate)
125 g hladnega masla (lahko pa kar Ramo za pečenje)
ščep soli 
2 jedilni žlici mrzle vode

Sestavine za testo 


Moj mali priročni pomočnik ali pa kar dobro staro gnetenje na roke


Priprave na naslednji korak

 

Tortni pekač obložen s peki papirjem – ni obvezen, je pa fajn
Testo, razvaljano na velikost pekača
Preostanek testa, ki je pripravljen za dodajanje robov
Dobro je ojačati spoj, v katerem se stikata dno in rob testa

Tako, testo je pripravljeno. Pekač postaviš v hladilnik za približno eno uro in medtem pripraviš nadev. Glavne sestavine so:

4 jajca
lonček kisle smetane 
100 g naribanega sira (parmezan, trapist, … katerikoli trdi sir)
poper in sol
peteršilj
zmleta koriandrova semena
muškatni orešček

Po želji še na drobno nasekljana špinača. Prosim potrudi se, da iz nje iztisneš čim več vlage. Vsaka odvečna kaplja vode naredi veliko zmedo pri pečenju. Nadev postane tekoč in se ne “sprime”.


Sestavine za nadev
Koriandrova semena za še boljši okus
Vse sestavine za nadev premešaš v rahlo tekoči nadev
Pripravljeno za pečenje

Pečeš 40-50 minut na 190° C.

Ko vzameš iz pečice, pusti stati vsaj 10 minut, da se malo ohladi.
Quiche prestavi na lep krožnik in odreži velik kos
Zraven postrezi še par kupčkov sirnega namaza
Dober tek!


Voila! Quiche alla Mojca je gotov. Mogoče res ni videti kot tisti, ki ga pripravijo na kuhinjskem kanalu, je pa zato zelo dober. Zagotovo ga bom še pekla.

Mogoče zberem pogum in poskusim novo različico in vključim kakšno zelenjavo, ki ji še ni uspelo osvojiti mojega srca … ali pa raje ostanem pri preverjeni različici? Hm, … Pojma nimam, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Vem le, da se splača kreativno energijo preusmeriti z voščilnic v kuhinjo, pa čeprav za eno nedeljo, eno kosilo, en quiche. 

Dober tek!