Poletje v kuhinji – recept za poletno presno torto

Poletje še ni reklo zadnje besede. Zato je ta objava še vedno vredna branja. Pa začnimo …

Ko so temperature zunaj preko 30°C in je na sporedu priprava torte za rojstni dan, se pojavi vprašanje: kako narediti torto brez nepotrebne savne zraven pečice. Odgovor je sila preprost. Presna torta. Sliši se enostavno. Pa je? Moj odgovor se glasi: da in vendar si lahko preprosto pripravo zakompliciraš v trenutku. Komplikacije se začnejo, ko na internetu brskaš po slikicah perfektnih tortic in v želji, da postaneš slaščičarski mojster za en dan, začneš kovati načrte za najboljši recept. In ko najdeš tisto pravo fotografijo, navdih, sladko mojstrovino, ni več poti nazaj. Presna tortica bo. Kaj pa recept? Naj delam po navodilih nekoga drugega ali pa s spustim še v raziskovalno eksperimentalne vode in sestavim svojega? Eh, bodimo drzni … akcija.

In tako se je začelo. Za rojstni dan mojega dragega sem naredila poletno presno torto z malinami. Priznam, nisem imela velikih upov, da bo uspela. Recept je bil samo v moji glavi, sestavljen iz vsaj 5 drugih receptov in se je spreminjal vsakih nekaj minut. Nisem ga zapisala, ni bilo časa. Treba je bilo dokončati torto. Po kakšnih dveh urah sem jo končala. Postavila sem jo v hladilnik do večera, da bo res sočna. Po večerji je napočil trenutek resnice. Z rahlo tresočimi rokami jo vzamem iz hladilnika, previdno odstranim torni model in zajamem sapo. Se še drži skupaj? Je želatina naredila svoje? Po nekaj sekundah, ki so se zdele kot cela večnost, je sledilo olajšanje. Torta je cela, vse je bilo na svojem mestu. To, uspela je!

Pred serviranjem pa sem morala tortico še poslikati -spredaj, zvrha, s strani, … Zbrano gradivo sem uredila in po nekaj poskusih sem zapisala še recept. Ni bilo ravno lahko in morala sem narediti še borovničevo verzijo, tako sem dobila vsaj približne količine sestavin. Končni recept si lahko ogledate na spodnji povezavi. Upam, da vam bo všeč. Dober tek.

recept za poletnon presno torto — pdf datoteka