DIY-hišni dekor: venček za vse letne čase

Prvomajski prazniki so mino. Minili so še prej, preden so se začeli. Vsaj jaz imam tak občutek. Mogoče je kriva služba, mogoče vreme, ki se je v zadnjih dneh tolikokrat obrnilo. Imeli smo sonce, dež, veter in sneg. Skoraj vse letne čase v enem dnevu. Zadnja dva dni pa non-stop dežuje. Dež na dež in spet dež. Takšno vreme je kot nalašč za ustvarjanje.  In tako so se začele nabirati ideje.  Ena pa je še posebej izstopala.

Vse se je začelo že pred par tedni, ko sem na televiziji v oddaji o prenovah domov zasledila venček, ki je bil narejen iz zelenih listov magnolije. Oblikovalka ga je uporabila v jedilnici, na steni za jedilno mizno. Ideja, da imaš na steni še kaj drugega kot sliko, se mi je zdela naravnost fantastična. Da je ta stavca še po vrhu venček, ki ni adventni venček, je sprožila val premišljevanja, kako bi ta zadevica lahko krasila najino belo steno v jedilnici. Najprej je bilo treba seveda poguglati, koliko ta venček stane in kje se ga da dobiti. Na moje ne-tako-veliko presenečenje je bila cena skoraj 100 dolarjev (zraven pa še gromozanska poštnina za preko luže). 100 dolarjev … za venček. Absolutno preveč. In kaj zdaj? Nič, gremo v akcijo iskanja idej, kako bi lahko tak venček naredila sama.

Pa sem šla na lov za plastičnimi listi, ki niso videti plastični, in so ravno prav veliki, da bi se jih dalo splesti v venček za na ogromno belo steno. Polna optimizma, da bom prave liste našla že v prvi trgovini, se odpravim v mesto. Ko stopim v trgovino, se zapodim v police in že brskam. Pogledam prvo vejico, lepa je in takšna kot jo iščem. Rečem si: ok, potrebujem jih najmanj deset, mogoče petnajst. In ko vzamem v roke še zadnji šop listov, pogledam na ceno. Ne, to bo pomota. V rokah sem držala šop plastičnih listov, vrednih zelo dobrih 50 evrov.  Ne, še vedno preveč.  In jih že zlagam nazaj na polico. Pa ni ga vraga, da ne bi mogla najti cenejših listov.

In sem že v naslednji trgovini … brskam, iščem, nič. Grem v naslednjo trgovino. Ista zgodba – polne police, lepe rožice in še lepše cene. In ko že skoraj čisto opustim idejo o tem venčku, se odpravim še v zadnjo trgovino na mojem spisku. In glej ga zlomka, tam v kotu, v majhnem srebrnem vedru najdem vejice z zelenimi listi. Še preden uspem dobro pogledati kakšni so listi, poiščem listek s ceno. V rokah se mi zasveti rumena nalepka … ja, to je dober znak … in na nalepki 50% popust. Bingo! Naberem šop vejic in nato na hitro preračunam. Računam prvič in računam drugič. Vedno ista cifra … in to pod 15 eurov … za cel šop listov. Nič več čakanja in premišljevanja. Hitro na blagajno in še hitreje domov.

Včeraj sem se pa lotila izdelave venčka. Premerim steno … uf, velika je, treba bo naredit velik venec. Pripravim si karton, izrežem podlago in začnem lepiti liste. Hm … ni ravno videti kot tisti na televiziji … pa saj bo. Ko končam, ga prislonim k steni. Ne, tole pa ne bo šlo … premajhen. Pismo! Kaj pa zdaj? Ga bo šlo razdreti? Bom poškodovala liste? Po nekaj minutah premišljanja se zapodim med liste in jih že trgam in zlagam na kup. Vsi so ok … zdaj pa plan B.

Plan B je bil v resnici že plan D, če ne K. Lahko poročam, da je bil uspešen. Danes zjutraj sem se s trezno glavo lotila novega venčka. Bolj korektno poimenovanje je venec, saj meri v premeru slabi meter. Sproti sem še naredila par slikic za vse, ki se boste morda lotili izdelave tega venčka. Moram reči, da sem prav hvaležna za vse napake, ki sem jih naredila včeraj pri izdelavi. Danes sem projekt zaključila v dobri uri brez poškodb in nepotrebnega trganja in popravljanja. Rezultat je več kot dober, saj mi je uspelo narediti venček za vse letne čase.

Tukaj je še nekaj slikovnega gradiva, kako narediti ta venček. Naj bo ta objava navdih, da se še sami lotite kakšnega podobnega projekta. Pa veselo ustvarjanje!